Úvod - Vítejte na stránkách Biofarmy Františkov nacházející se na pomezí Českého Švýcarska a Českého středohoří. Jsme malá rodinná farma navazující na práci našich předků. Zabýváme se bio chovem skotu plemene Hereford a jsme lokálním producentem suchou cestou vyzrálého hovězího BIO masa, které zpracováváme ve vlastní bourárně v areálu farmy. Grass fed je naší samozřemostí. Ve spolupráci se sousední bio farmou produkujeme také maso z plemene ČESTR.
O biofarmě - Jsme farma podnikající v ekologickém zemědělství. Zabýváme se chovem masného skotu plemene Hereford. Naše farma se nachází na pomezí Českého středohoří a Českého Švýcarska v údolí řeky Ploučnice a v současné době obhospodařuje cca 60 ha. Na farmě provozujeme vlastní bourárnu BIO masa, kdy jsme držiteli nejvyšší certifikace Státní veterinární správy pro potravinářský provoz s možností prodávat BIO maso v rámci celé EU. Ve spolupráci se sousední bio farmou produkujeme i maso plemene ČESTR. Maso dodáváme především individuálním zákazníkům, ale nebráníme se i širší spolupráci. Jelikož se nacházíme v blízkosti cyklostezky Ploučnice, najdete u nás i turistické materiály a rádi vám poradíme kam v okolí na výlet.
Jsme ryze rodinou farmou. Snažíme se aby náš skot měl co nejpřirozenější podmínky pro život. Jsme v režimu přirozené plemenitby, kdy býk je se stádem cca od května až do konce pastevní sezóny. První telata se pak rodí ještě na zimovišti, kde jim jako přístřešek slouží stáj s hlubokou podestýlkou.
Věříme, že to všechno se odráží v kvalitě masa. Jsme držiteli certifikátu ekologického zemědělce kdy naše zvířata, seno, senáž a bourárnu masa můžeme označovat jako BIO.
Naše produkty - V současné době je naším produktem hlavně hovězí maso pocházející z našeho bio chovu plemene Hereford. Naše zvířata se volně pasou a pohybují celý rok na pastvině. Vodu pijí jen z přírodního, chemicky neupraveného zdroje. Také nenakupujeme žádné krmení kromě minerálních lizů od francouzské firmy v BIO kvalitě. Veškerou píci na zimu si vyrábíme v bio režimu sami. Maso je tedy v kategorii Grass Fed. Porážíme na certifikovaných BIO jatkách. Maso necháváme poté vyzrát ve čtvrtích ve visu takzvaným suchým zráním a to minimálně dva až tři týdny. Maso pak rozbouráme ve vlastní bourárně, zabalíme do vakua a prodáváme po jednotlivých balíčcích. Těsně po porážce máme k dispozici i droby. Vše můžete objednávat na našem e-mailu biofarmafrantiskov@gmail.com a rádi vám pošleme aktuální ceník hovězího, nebo telecího masa, které máme k dispozici ale velmi nepravidelně. Nepravidelně také produkujeme maso z plemene ČESTR ve spolupráci se sousední bio farmou.
Aktuality - V této sekci si vás dovolujeme informovat o aktualitách na naší farmě, především o aktuálním prodeji masa, ale i o našich plánech do budoucnosti.
V letech 2016 a 2017 jsme zrealizovali tři investiční projekty. Zimoviště pro skot, včetně vyhřívaného napájení, úpravy povrchů okolo farmy a v neposlední řadě projekt na nákup strojů mj. tažené baličky senáže, která přinesla zkvalitnění píce na zimní období. Na podzim 2017 jsme začali realizovat projekt s názvem Centrum služeb pro turisty Ploučnice navazující na cykloturistiku na ploučnické cyklostezce. Provoz informačního centra jsme zahájili na jaře 2018. V témže roce jsme kromě vybudování nového pastevního areálu za hřbitovem, zrealizovali větší projekt “Bourárna masa BioFarma Františkov”, který jsme zrealizovali v rámci výzev MAS Labské skály z.s. V současné době již prodáváme vlastní vyzrálé hovězí a telecí maso a to pouze z vlastního bio chovu jak můžete číst níže. Ve spolupráci s místní akční skupinou jsme realizovali projekty v rámci Programu rozvoje venkova a to především nákup nových strojů v letech 2021 a 2022 a 2024. Provoz infocentra jsme byli nuceni po pandemii covidu omezit.