Dnes jsme konečně obdrželi certifikát z veterinárního auditu naší bourárny, který proběhl dle směrnic Evropské unie pro potravinářské podniky. Prošli jsme s ohodnocením "výborný".
V této sekci si vás dovolujeme informovat o aktualitách na naší farmě, především o aktuálním prodeji masa, ale i o našich plánech do budoucnosti. V letech 2016 a 2017 jsme zrealizovali tři investiční projekty. Zimoviště pro skot, včetně vyhřívaného napájení, úpravy povrchů okolo farmy a v neposlední řadě projekt na nákup strojů mj. tažené baličky senáže, která přinesla zkvalitnění píce na zimní období. Na podzim 2017 jsme začali realizovat projekt s názvem Centrum služeb pro turisty Ploučnice navazující na cykloturistiku na ploučnické cyklostezce. Provoz informačního centra jsme zahájili na jaře 2018. V témže roce jsme kromě vybudování nového pastevního areálu za hřbitovem, zrealizovali větší projekt “Bourárna masa BioFarma Františkov”, který jsme zrealizovali v rámci výzev MAS Labské skály z.s. V současné době již prodáváme vlastní vyzrálé hovězí a telecí maso a to pouze z vlastního bio chovu jak můžete číst níže. Ve spolupráci s místní akční skupinou jsme realizovali projekty v rámci Programu rozvoje venkova a to především nákup nových strojů v letech 2021 a 2022.
Dnes jsme konečně obdrželi certifikát z veterinárního auditu naší bourárny, který proběhl dle směrnic Evropské unie pro potravinářské podniky. Prošli jsme s ohodnocením "výborný".
Vážení přátelé lokálních kvalitních potravin. V listopadu jsme již kompletně vyprodaní a nemůžeme přijímat objednávky. Další porážka hovězího a telecího bude v prosinci tak, abyste maso měli před Vánoci připravené. Po vyzrání dudeme tedy maso bourat tak, aby bylo k dispozici po 14.12. Už nyní tedy přijímáme objednávky. Naše maso zraje ve čtvrtích ve vysu suchou cestou 2-3 týdny. Maso je výhradně z našeho bio chovu a po rozbourání jej zabalíme dle jednotlivých druhů mas do jednotlivých balíčků po 1 - 1,5kg porcích. Po domluvě i větších. Zabalené je vždy ve vakuu opatřené klasickou etiketou se standardními údaji. Minimální odběr je 5 kg, maximální pak dle dohody. Novým zákazníkům zasíláme veškeré informace včetně ceníku a to nejlépe e-mailem. Při první návštěvě zákazníkům ukazujeme chod farmy, náš chov a bourárnu masa tak, aby byla mezi námi maximální důvěra. Maso z porážky je možné i zavést k vám domů, nebo na pracoviště. Pouze ale směr Děčín a Ústí n. L. Pokud jedete zrovna na dovolenou maso vám šokově zamrazíme a uskladníme u nás.
Naše vyzrálé maso snese jakoukoliv úpravu ať již je to vaření, dušení, pečení, smažení..., ale můžete si pochutnat i na výborném tatarském bifteku. Rádi vám případně se vším poradíme. Podrobnosti naleznete na tomto webu v sekci "naše produkty" nebo videa v sekci "foto/video".
Tento týden k nám zavítal celý tým Dobrovolnického centra z Ústí nad Labem včetně několika Ukrajinských pracovnic a dvou dobrovolníků z Francie. Návštěvníky jsme seznámili s chodem farmy, její historií a kdo chtěl, mohl si prohlédnout našil bourárnu masa. Lenka pak odvedla celý tým na pastviny kde se mohli pomazlit s telaty :-). Na naší terase pak hodnotili svojí činnost ve velmi uvolněné atmosféře.
Na naší farmě rádi sloužíme jako příklad dobré praxe nejenom farmářům, kteří chtějí produkovat regionální kvalitní potraviny, ale také předškolní a školní mládeži.
Dnes nás navštívila první skupina studentů Střední zdravotnické a odborné školy z České Lípy z oboru zemědělec farmář. Zítra bude následovat další. Po prohlídce farmy, presentaci našich uskutečněných projektů se studenti podívali i do naší bourárny masa. Návštěvu zakončili prohlídkou luk a pastvin.
Je důležité vychovávat mladé lidi k práci v zemědělství, úctě ke zvířatům a ohleduplnosti k životnímu prostředí a jsme rádi, že k tomu můžeme trochu přispět.
V srpnovém čísle časaopisu Žena a život vyšel článek s tématem zvířecí duše. Ozvala se redaktorka Adéla Skřivánková zda bych se nepřipojil se svými názory na zvířecí duši a obecně zacházení se zvířaty ke dvoum ženám, které vynikají ve svých oborech. Rádi jsem to udělal, jelikož informace o zacházení se zvířaty na farmách jsou mnohdy zkreslené a navíc povídání na téma rodinných farem, regionálních potravin není nikdy dost. Posuďte sami.
Senoseče máme hotové. I přes jarní sucho výsledek není špatný. Každým rokem zkrmíme přes zimu cca 400 balíků sena a senáže.
Hezké léto všem
Obnovil jsme spolupráci s restaurací Chaloupka v Ústí nad Labem. Na víkend od 21.10. do 24.10. připravili menu z našeho masa a drobů. Věříme, že naše vyzrálé maso připraví jako vždy skvěle a zákazníci si pochutnají na připravených dobrotách.
Příroda si nedá poručit a tak se v našem volném chovu našim kravám a plemenému býkovi Donaldovi začala rodit telata. To vše navzdory neutuchající pandemii coronaviru. Snad již tradičně se první narodil býček a má se čile k světu.
Letošní zima se opravdu vydařila. I když nás zaskočil velký mráz našim herefordům to nevadí :-). Dostatek sněhu a vláha z něj snad dá základ kvalitní trávě na pastvu a dobré seči sena a travní senáže na příští zimu.
V nedávné době prošel provoz bourárny masa na naší biofarmě velkým auditem. Ten, vedle standardních kontrol okresní správy, probíhá za účasti čtyř veterinářů z krajské veterinární správy, kteří nás doslova “svlékli do naha”. Prověřili nejen naši dokumentaci, ale i praktický provoz, čistotu, bezinfekčnost provozu, cesty masa, jeho balení, značení atd. atd. V auditu jsme obstáli a obdrželi tento certifikát
Letošní jaro je v plném proudu. Jen už opět chybí v půdě tolik potřebná vláha. Neprší a tráva pro pastvu našeho skotu moc neroste. Přejeme všem krásné jaro.
Dnes jsme s Lenkou za nás předali do sbírky pořádané obecním úřadem ve Františkově nad Ploučnicí textilní roušky. Děkujeme švagrové Šárce Rao za ušití
Dnes jsme se zúčastnili semináře pořádaného okresní agrární komorou Děčín a Státním zemědělským a intervenčním fondem. Tématem byly změny v evidenci zemědělské půdy, změny v oblasti CHKO atd. Na závěr jednání jsme na požádání odprezentovali naší farmu a především bourárnu masa a s ní spojenou legislativu. Po skončení semináře se na nás obrátilo několik zájemců, kteří by se rádi přijeli podívat. Všem rádi pomůžeme s jejich záměrem, jelikož potraviny přímo z farem jsou stále žádanější.
Začátkem prosince nás na farmě návštívil dlouholetý kamarád a a projektový partner Klaus Brähmig.
Klaus byl několik volebnilch období poslanec německého Bundestagu, dlouholetý předseda turistického svazu Saské Švýcarsko a angažuje se v přeshraniční spolupráci. Děkujeme za příjemné setkání. Ukázali jsme mu farmu, navštívili hrad Ostrý a řekli si okruhy naší další spolupráce.
Včera úspěšně proběhl první kurz vaření s naším masem. Profesionální prostředí Showroom12 společnosti GastroTechno Group s.r.o. a ještě profesionálnější vedení kurzu šéfkuchařem z restaurace hotelu Větruše**** Zdeňkem Kubíčkem vytvořilo pohodovou atmosféru, ve které se naši zákazníci zdokonalovali ve vaření vybraných specialit. Před kurzem proběhla presentace naší farmy, chovu plemene Hereford, realizace našich projektů a plánů do budoucna.
Pak jsme se vrhli na vaření a závěrečná ochutnávka
tataráku z telecího hřbetu,
telecího řízku se salátem z brambor, roastbeefu s domácí bagetkou a hovězího ossobuca s rissotem bylo naprosto excelentní. Účastníci si odnesli dokonce vzorky jídel i domů na ochutnání. Kurzy bereme jako zkvalitnění vztahu mezi námi a zákazníkem a určitě i jako inspiraci pro další práci.
Do konce roku 2019 budeme pořádat ještě minimálně dva kurzy. Ten další je 23.10.2019.
Je to již téměř rok, co jsme v listopadu 2018 spustili provoz vlastní bourárny masa. Máme zákazníky, kteří jsou s námi od začátku a patří mezi ně i naše milá zákaznice Jitka Marešová z Teplic na snímku s novorozeným Kubou. Oznamujeme, že Kubík je první člověk na světě, který doslova “vyrostl” na našem mase. Samozřejmě od svého početí, přes prenatální růst :-) a už se prý těší na naše telecí maso :-) Hodně lidí kupuje naše maso nejenom z toho důvodu, že je dobře vyzrálé, ale také proto, že neobsahuje žádné nežásoucí látky jako jsou například antibiotika a jiné léky.
Vážení přátelé. Pro naše zákazníky a nejen pro ně, pořádáme se společností Gastrotechno Group kurz vaření z našeho masa pod názvem “Od vidlí po vidličku”. Tento slogan již delší dobu propaguje hodnoty jako je původ masa a s ním spojený ekologický chov hospodářských zvířat, využívání místních zdrojů, apod.
Hodně lidí oceňuje kvalitu a původ masa z farem a my se snažíme být v tomto ohledu špičkou na trhu. Kvalitní maso si zaslouží kvalitní zpracování a proto jsme po oslovení společností Gastrotechno Group přistoupili k pořádání těchto kurzů. Věříme, že je to krok správným sněmem a zkvalitní náš vztah s našimi zákazníky. Vedení kurzu se ujal šéfkuchař z restaurace Hotel Větruše**** Zdeněk Kubíček. Tato restaurace má s naším masem zkušenosti a jsme rádi, že máme jejich důvěru. První kurz je již plně obsazen, nicméně 23.10. budeme pořádat další a do konce roku ještě jeden. Součástí kurzu je prezentace naší farmy, našeho BIO chovu, jak fungujeme a třeba i to, jaké máme starosti a radosti....
Zájem o účast na dalších kurzech prosím hlaste na farmafrantiskov@gmail.com
Cena kurzu je 1490,-Kč.
Hezký den.
Vedle provozování zemědělské činnosti a produkci masa z našeho bio chovu se zabýváme i dalšími neziskovými aktivitami. Jsme například členy Spolku nad Ploučnicí a pomáháme na svět produktům týkající se našeho okolí. V poslední době v přeshraniční spolupráci na téma řeholnice ve Františkově nad Ploučnicí a zpracování části životního příběhu světoznámého spisovatele Karla Maye, který se odehrál kousek od naší farmy.
Dnešní návštěva žáků 9. třídy základní školy z Horní Police. Společně s paní učitelkou si prohlédli farmu, zvířata, poslechli si jak hospodaříme a s jakými radostmi a starostmi se potýká malá farma. Jelikož všichni účastníci exkurze končí základní školu, přejeme všem hodně štěstí a úspěchů na té střední
Začali jsme sekat trávu na sena. Snažíme se být ohleduplní k mláďatům zvěře ukryté na loukách. Znamená to nahlásit seče příslušnému mysliveckému spolku a při samotné seči se raději neustále dívat před lištu sekačky a zaznamenat sebemenší pohyb v trávě. Dnes jsme například úspěšně zachránili dva malé ušáky. Takto malincí tvorové se ve vysoké husté trávě těžko pohybují a zaznamenat nepřirozený pohyb špiček trav a zastavit hned traktor se sekačkou je dost náročné. Z každého takto zachráněného zvířete máme radost.
Dnes naší farmu navštívili vybraní studenti Střední školy obchodu, řemesel a služeb z Keplerovy ulice v Ústí nad Labem obor řezník a kuchař. Součástí exkurze bylo seznámení se s naší farmou, presentace jejího vzniku, presentace našich úspěšných projektů atd. Samozřejmostí byla i návštěva bourárny masa a návštěva pastevního areálu, kde si studenti a jejich pedagogové prohlédli náš chov.
Po dohodě s šéfkuchařem restaurace hotelu Větruše**** Ústí nad Labem Zdeňkem Kubíčkem pořádá naše farma Farmářský víkend s naším bio masem. Menu bude zajímavé a zveme tímto všechny naše stávající a nové zákazníky na kulinářské zážitky, ako je netradiční úprava ossobuco, nebo dezert z morku.
I v letošním roce jsme obstáli v kontrole ekologického hospodaření a na další rok máme vystavený certifikát.
Naše vyzrálé hovězí a telecí maso můžete ochutnat v restauraci Fabrika v Děčíně a v restauraci Chaloupka v Ústí nad Labem.
Jsme rádi, že se mezi naše zákazníky zařadil i bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič s manželkou Pavlínou.
Vážení přátelé, začali jsme s produkcí vlastního masa. Vše ladíme s technology z firmy MasoProfit Praha, ve které máme oporu nejen v technické stránce provozu, ale i podporu zkušených řezníků. I když je o naše maso zájem především z restaurací, rádi bychom v nejbližší době zahájili prodej i ze dvora pro lidi z okolí.
Chováme se s úctou k našim zvířatům a ne jinak tomu bude i k masu. V tuto chvíli hovězí maso v bio kvalitě zraje v boxu při cca 0-1°C ve visu, takzvaně na sucho. Poté jej rozbouráme a vakuově zabalíme.
Všem děkujeme za zájem a budeme se snažit uspokojit poptávku ještě před vánočními svátky.
Pokud má někdo zájem ochutnat již teď herefordské telecí, můžete si zajít třeba do restaurace Fabrika v Děčíně.
https://www.restauracefabrika.eu/tydenni-menu/
V tomto období začneme našim zákazníků dodávat maso z našeho BIO chovu. V této chvíli máme dva hlavní odběratele, restaurace z Děčína a Ústí nad Labem. S těmi ladíme formu a množství dodávaného masa. V této chvíli máme ve zracím boxu telecí maso a maso z mladého býčka. Ostatním zákazníkům bychom rádi nabídli maso a masný polotovar v předvánočním čase. Včas se na našich stránkách dozvíte podrobnosti. S pozdravem vaše BioFarma Františkov.
Letošní suché léto se zapíše do historie jako nejsušší za poslední desetiletí. Nepršelo v podstatě dva letní měsíce. Podepsalo se to nejenom na pastvinách, kde zvířata na mnohých farmách neměla co pást, ale také na výrobě píce na zimu. Oproti loňskému roku jsme sklidili o polovinu méně sena v první seči. Otavy, druhá seč, se zatím nekoná a tak snad do konce října naroste tráva tak, abychom alespoň udělali senáže a naše zvířata měla v zimě co jíst.
Dlouho plánovaná bourárna masa se začíná pomalu rýsovat. Realizace probíhá za pomoci Programu rozvoje venkova, v tomto případě za administrace Místní akční skupiny Labské skály. V říjnu letošního roku bychom měli zahájit zkušební provoz a poté dodávat maso na regionální trh. Pochopitelně vše v BIO kvalitě. V tuto chvíli se nám už ozývají odběratelé a domlouváme s nimi naší možnou kapacitu.
V zimě má náš skot na zimovišti neomezený přístup do stáje, kde podestýláme hlubokou podestýlkou. Slámu nakupujeme od kolegů z Horní Police a můžeme se spolehnout vždy na její vysokou kvalitu. Balíky si vždy odvážíme hned z pole a uskladníme v suchém prostředí až do zimních měsíců.
Naši farmu navštívili turisté ze saského Heidenau. Přichystali jsme pro ně občerstvení ve formě koláčků z cukrárny Pusinka v Benešově, kávy čaje atd. Dozvěděli ze základní informace o farmě a o chovu plemene Hereford Další zajímavostí pak byla informace o pobytu Karla Maye, kterého svého času na území Františkova zatkli pro potulku :-) Setkání bylo velice milé, o to více, že nám vykoupili naše zásoby medu, čaje a sirupu.
Otevřeli jsme v prostorech farmy Centrum služeb pro turisty. Bude sloužit návštěvníkům farmy, cyklistům na blízké cyklostezce a ostatním turistům. Součástí provozu je nabídka základního občerstvení a toalety. V letních měsících máme otevření denně od 11.30 do 17.00 hodin. Mimo sezónu pak jen o víkendu.
Jalovičkám je tradičně vyhrazen areál Brlohy. Letos se dočkaly o něco dřive a už užívají pastvy.
Tak jsme se rozloučili s naším plemenný býkem Amirem (Amiralem z Chřibské). Jde na malou farmu v obci Milý ve středních Čechách.
Za tři roky co byl u nás, zplodil téměř 50 telat. Jeho dcery z roku 2016 budeme přidávat letos do základního stáda a musíme koupit býka nového. Amirovi děkujeme a přejeme do jeho dalšího nejenom plemenného života jen to nejlepší