BioFarma Františkov

Mapa stránek

  • Úvod - Vítejte na stránkách Biofarmy Františkov nacházející se na pomezí Českého Švýcarska a Českého středohoří. Obnovili jsme chov skotu v obci Františkov nad Ploučnicí.
  • O biofarmě - Farma podnikající v ekologickém zemědělství. Zabýváme se chovem masného skotu plemene Hereford. Chováme i pár kusů plemene Highland, které využíváme k pasení na hůře přístupných místech. Farma se nachází na pomezí Českého středohoří a Českého Švýcarska a v současné době obhospodařuje cca 60 ha. Na farmě provozujeme nově vlastní bourárnu masa, kdy jsme držiteli nejvyšší certifikace Státní veterinární správy pro potravinářský provoz. Maso a masné polotovary dodáváme nejen do restaurací, ale i individuálním zákazníků, kteří ocení vysokou kvalitu vyzrálého hovězího masa. V roce 2018 jsme pak začali provozovat Centrum služeb pro turisty Ploučnice, jelikož se nacházíme v blízkosti cyklostezky a dalších turistických cílů Jsme ryze rodinou farmou. Snažíme se aby náš skot měl co nejpřirozenější podmínky pro život. Jsme v režimu přirozené plemenitby, kdy býci jsou se stádem cca od května až do konce pastevní sezóny. První telata se pak rodí ještě na zimovišti, kde jim jako přístřešek slouží stáj s hlubokou podestýlkou. Více jak polovinu telat však rodí krávy na pastvinách kam za nimi i několikrát za den vyrazíme. Věříme, že to všechno se odráží v kvalitě masa. Jsme držiteli certifikátu č. 022311 ekologického zemědělce kdy naše seno, senáž a skot můžeme označovat jako BIO.
  • Naše produkty - V současné době je naším produktem hlavně hovězí a telecí maso pocházející z našeho bio chovu plemene Hereford. Naše zvířata se volně pasou a pohybují celý rok na pastvině. Vodu pijí jen z přírodního zdroje. Také nenakupujeme žádné krmení, které nemá bio certifikace a veškerou píci na zimu si vyrábíme v bio režimu sami. Porážíme na bio jatkách. Maso necháváme poté vyzrát ve čtvrtích ve visu takzvaným suchým zráním a to minimálně tři týdny u hovězího a dva týdny u telecího. Pak jej zabalíme do vakua a prodáváme. Těsně po porážce máme k dispozici i droby. Vše můžete objednávat na našem e-mailu biofarmafrantiskov@gmail.com a rádi vám pošleme aktuální ceník hovězího, nebo telecího masa. Ještě před objednávkou můžete naše maso ochutnat v restauracích. V Děčíně je to například restaurace Fabrika, kde je maso v občasné nabídce a v Ústí nad Labem restaurace Chaloupka, kde mají stálou nabídku. Pořádáme také jednorázové farmářské víkendy v restauraci hotelu Větruše **** v Ústí nad Labem.
  • Fotogalerie
  • Aktuality - V této sekci si vás dovolujeme informovat o aktualitách na naší farmě a o našich plánech do budoucnosti. V letech 2016 a 2017 jsme zrealizovali tři investiční projekty. Zimoviště pro skot, včetně vyhřívaného napájení, úpravy povrchů okolo farmy a v neposlední řadě projekt na nákup strojů mj. tažené baličky senáže, která přinese zkvalitnění píce na zimní období. Na podzim 2017 jsme začali realizovat projekt s názvem Centrum služeb pro turisty Ploučnice navazující na cykloturistiku na ploučnické cyklostezce. Provoz jsme začali na jaře 2018. V témže roce jsme kromě vybudovalní nového pastevního areálu za hřbitovem, zrealizovali větší projekt “Bourárna masa BioFarma Františkov”, který jsme udělali v rámci výzev MAS Labské skály z.s. V současné době již prodáváme vlastní vyzrálé hovězí a telecímaso v bio kvalitě.
  • Kontakty