BioFarma Františkov

Centrum oprava
Bez názvu
Ohrada
Zima

Aktuality

V této sekci si vás dovolujeme informovat o aktualitách na naší farmě a o našich plánech do budoucnosti. V letech 2016 a 2017 jsme zrealizovali tři investiční projekty. Zimoviště pro skot, včetně vyhřívaného napájení, úpravy povrchů okolo farmy a v neposlední řadě projekt na nákup strojů mj. tažené baličky senáže, která přinese zkvalitnění píce na zimní období. Na podzim 2017 jsme začali realizovat projekt s názvem Centrum služeb pro turisty Ploučnice navazující na cykloturistiku na ploučnické cyklostezce. Provoz jsme začali na jaře 2018. V témže roce jsme kromě vybudovalní nového pastevního areálu za hřbitovem, zrealizovali větší projekt “Bourárna masa BioFarma Františkov”, který jsme udělali v rámci výzev MAS Labské skály z.s. V současné době již prodáváme vlastní vyzrálé hovězí a telecímaso v bio kvalitě.

Kurz vaření pro naše zapkazníky a nejen pro ně.

Kurz vaření pro naše zapkazníky a nejen pro ně.

Včera úspěšně proběhl první kurz vaření s naším masem. Profesionální prostředí Showroom12 společnosti GastroTechno Group s.r.o. a ještě profesionálnější vedení kurzu šéfkuchařem z restaurace hotelu Větruše**** Zdeňkem Kubíčkem vytvořilo pohodovou atmosféru, ve které se naši zákazníci zdokonalovali ve vaření vybraných specialit. Před kurzem proběhla presentace naší farmy, chovu plemene Hereford, realizace našich projektů a plánů do budoucna. 
Pak jsme se vrhli na vaření a závěrečná ochutnávka 
tataráku z telecího hřbetu,
telecího řízku se salátem z brambor, roastbeefu s domácí bagetkou a hovězího ossobuca s rissotem bylo naprosto excelentní. Účastníci si odnesli dokonce vzorky jídel i domů na ochutnání. Kurzy bereme jako zkvalitnění vztahu mezi námi a zákazníkem a určitě i jako inspiraci pro další práci. 
Do konce roku 2019 budeme pořádat ještě minimálně dva kurzy. Ten další je 23.10.2019. 
 

Zdravé maso z Bio chovu

Zdravé maso z Bio chovu

Je to již téměř rok, co jsme v listopadu 2018 spustili provoz vlastní bourárny masa. Máme zákazníky, kteří jsou s námi od začátku a patří mezi ně i naše milá zákaznice Jitka Marešová z Teplic na snímku s novorozeným Kubou. Oznamujeme, že Kubík je první člověk na světě, který doslova “vyrostl” na našem mase.  Samozřejmě od svého početí, přes prenatální růst :-) a už se prý těší na naše telecí maso :-) Hodně lidí kupuje naše maso nejenom z toho důvodu, že je dobře vyzrálé, ale také proto, že neobsahuje žádné nežásoucí látky jako jsou například antibiotika a jiné léky. 

Kurzy vaření z našeho vyzrálého masa

Kurzy vaření z našeho vyzrálého masa

Vážení přátelé. Pro naše zákazníky a nejen pro ně, pořádáme se společností Gastrotechno Group kurz vaření z našeho masa pod názvem “Od vidlí po vidličku”. Tento slogan již delší dobu propaguje hodnoty jako je původ masa a s ním spojený ekologický chov hospodářských zvířat, využívání místních zdrojů, apod. 

Hodně lidí oceňuje kvalitu a původ masa z farem a my se snažíme být v tomto ohledu špičkou na trhu. Kvalitní maso si zaslouží kvalitní zpracování a proto jsme po oslovení společností Gastrotechno Group přistoupili k pořádání těchto kurzů. Věříme, že je to krok správným sněmem a zkvalitní náš vztah s našimi zákazníky. Vedení kurzu se ujal šéfkuchař z restaurace Hotel Větruše**** Zdeněk Kubíček. Tato restaurace má s naším masem zkušenosti a jsme rádi, že máme jejich důvěru. První kurz je již plně obsazen, nicméně 23.10. budeme pořádat další a do konce roku ještě jeden. Součástí kurzu je prezentace naší farmy, našeho BIO chovu, jak fungujeme a třeba i to, jaké máme starosti a radosti....

 

Zájem o účast na dalších kurzech prosím hlaste na farmafrantiskov@gmail.com

Cena kurzu je 1490,-Kč. 

Hezký den.

Naše neziskové aktivity

Naše neziskové aktivity

Vedle provozování zemědělské činnosti a produkci masa z našeho bio chovu se zabýváme i dalšími neziskovými aktivitami. Jsme například členy Spolku nad Ploučnicí a pomáháme na svět produktům týkající se našeho okolí. V poslední době v přeshraniční spolupráci na téma řeholnice ve Františkově nad Ploučnicí a zpracování části životního příběhu světoznámého spisovatele Karla Maye, který se odehrál kousek od naší farmy.  

Další školní exkurze

Další školní exkurze

Dnešní návštěva žáků 9. třídy základní školy z Horní Police. Společně s paní učitelkou si prohlédli farmu, zvířata, poslechli si jak hospodaříme a s jakými radostmi a starostmi se potýká malá farma. Jelikož všichni účastníci exkurze končí základní školu, přejeme všem hodně štěstí a úspěchů na té střední

Sena 2019

Sena 2019

Začali jsme sekat trávu na sena. Snažíme se být ohleduplní k mláďatům zvěře ukryté na loukách. Znamená to nahlásit seče příslušnému mysliveckému spolku a při samotné seči se raději neustále dívat před lištu sekačky a zaznamenat sebemenší pohyb v trávě. Dnes jsme například úspěšně zachránili dva malé ušáky. Takto malincí tvorové se ve vysoké husté trávě těžko pohybují a zaznamenat nepřirozený pohyb špiček trav a zastavit hned traktor se sekačkou je dost náročné.  Z každého takto zachráněného zvířete máme radost.

Další Farmářský víkend na Větruši

Další Farmářský víkend na Větruši

Exkurze na naší farmě

Exkurze na naší farmě

Dnes naší farmu navštívili vybraní studenti Střední školy obchodu, řemesel a služeb z Keplerovy ulice v Ústí nad Labem obor řezník a kuchař. Součástí exkurze bylo seznámení se s naší farmou, presentace jejího vzniku, presentace našich úspěšných projektů atd. Samozřejmostí byla i návštěva bourárny masa a návštěva pastevního areálu, kde si studenti a jejich pedagogové prohlédli náš chov.

Farmářský víkend s naším masem v restauraci hotelu Větruše****

Farmářský víkend s naším masem v restauraci hotelu Větruše****

Po dohodě s šéfkuchařem restaurace hotelu Větruše**** Ústí nad Labem Zdeňkem Kubíčkem pořádá naše farma Farmářský víkend s naším bio masem. Menu bude zajímavé a zveme tímto všechny naše stávající a nové zákazníky na kulinářské zážitky, ako je netradiční úprava ossobuco, nebo dezert z morku.  

Certifikace ekologického hospodaření a BIO produktů 2019

Certifikace ekologického hospodaření a BIO produktů 2019

I v letošním roce jsme obstáli v kontrole ekologického hospodaření a na další rok máme vystavený certifikát. 

Restaurace

Restaurace

Naše vyzrálé hovězí a telecí maso můžete ochutnat v restauraci Fabrika v Děčíně a v restauraci Chaloupka v Ústí nad Labem. 

Naši zákazníci

Naši zákazníci

Jsme rádi, že se mezi naše zákazníky zařadil i bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič s manželkou Pavlínou.

Prodáváme hovězí maso

Prodáváme hovězí maso

Vážení přátelé, začali jsme s produkcí vlastního masa. Vše ladíme s technology z firmy MasoProfit Praha, ve které máme oporu nejen v technické stránce provozu, ale i podporu zkušených řezníků. I když je o naše maso zájem především z restaurací, rádi bychom v nejbližší době zahájili prodej i ze dvora pro lidi z okolí. 
Chováme se s úctou k našim zvířatům a ne jinak tomu bude i k masu. V tuto chvíli hovězí maso v bio kvalitě zraje v boxu při cca 0-1°C ve visu, takzvaně na sucho. Poté jej rozbouráme a vakuově zabalíme. 
Všem děkujeme za zájem a budeme se snažit uspokojit poptávku ještě před vánočními svátky. 
Pokud má někdo zájem ochutnat již teď herefordské telecí, můžete si zajít třeba do restaurace Fabrika v Děčíně.
https://www.restauracefabrika.eu/tydenni-menu/

V tomto období začneme našim zákazníků dodávat maso z našeho BIO chovu. V této chvíli máme dva hlavní odběratele, restaurace z Děčína a Ústí nad Labem. S těmi ladíme formu a množství dodávaného masa. V této chvíli máme ve zracím boxu telecí maso a maso z mladého býčka. Ostatním zákazníkům bychom rádi nabídli maso a masný polotovar v předvánočním čase. Včas se na našich stránkách dozvíte podrobnosti. S pozdravem vaše BioFarma Františkov. 

Letošní katastrofální sucho

Letošní katastrofální sucho

Letošní suché léto se zapíše do historie jako nejsušší za poslední desetiletí. Nepršelo v podstatě dva letní měsíce. Podepsalo se to nejenom na pastvinách, kde zvířata na mnohých farmách neměla co pást, ale také na výrobě píce na zimu. Oproti loňskému roku jsme sklidili o polovinu méně sena v první seči. Otavy, druhá seč, se zatím nekoná a tak snad do konce října naroste tráva tak, abychom alespoň udělali senáže a naše zvířata měla v zimě co jíst. 

Bourárna masa na farmě

Bourárna masa na farmě

Dlouho plánovaná bourárna masa se začíná pomalu rýsovat. Realizace probíhá za pomoci Programu rozvoje venkova, v tomto případě za administrace Místní akční skupiny Labské skály. V říjnu letošního roku bychom měli zahájit zkušební provoz a poté dodávat maso na regionální trh. Pochopitelně vše v BIO kvalitě. V tuto chvíli se nám už ozývají odběratelé a domlouváme s nimi naší možnou kapacitu. 

Naše nová včelstva prospívají i v letošním horkém létě

Naše nová včelstva prospívají i v letošním horkém létě

Sláma

Sláma

V zimě má náš skot na zimovišti neomezený přístup do stáje, kde podestýláme hlubokou podestýlkou. Slámu nakupujeme od kolegů z Horní Police a můžeme se spolehnout vždy na její vysokou kvalitu. Balíky si vždy odvážíme hned z pole a uskladníme v suchém prostředí až do zimních měsíců. 

Návštěva na farmě

Návštěva na farmě

Naši farmu navštívili turisté ze saského Heidenau. Přichystali jsme pro ně občerstvení ve formě koláčků z cukrárny Pusinka v Benešově, kávy čaje atd. Dozvěděli ze základní informace o farmě a o chovu plemene Hereford   Další zajímavostí pak byla informace o pobytu Karla Maye, kterého svého času na území Františkova zatkli pro potulku :-) Setkání bylo velice milé, o to více, že nám vykoupili naše zásoby medu, čaje a sirupu. 

Centrum služeb pro turisty Ploučnice

Centrum služeb pro turisty Ploučnice

Otevřeli jsme v prostorech farmy Centrum služeb pro turisty. Bude sloužit návštěvníkům farmy, cyklistům  na blízké cyklostezce a ostatním turistům. Součástí provozu je nabídka základního občerstvení a toalety.  V letních měsících máme otevření denně od 11.30 do 17.00 hodin. Mimo sezónu pak jen o víkendu. 

Loňské jalovičky

Loňské jalovičky

Jalovičkám je tradičně vyhrazen areál Brlohy. Letos se dočkaly o něco dřive a už užívají pastvy. 

Dvojčata 2018 - kluci jako buci

Dvojčata 2018 - kluci jako buci

Odjezd našeho plemenného býka

Odjezd našeho plemenného býka

Tak jsme se rozloučili s naším plemenný býkem Amirem (Amiralem z Chřibské). Jde na malou farmu v obci Milý ve středních Čechách. 
Za tři roky co byl u nás, zplodil téměř 50 telat. Jeho dcery z roku 2016 budeme přidávat letos do základního stáda a musíme koupit býka nového. Amirovi děkujeme a přejeme do jeho dalšího nejenom plemenného života jen to nejlepší

Naše seno a senáž

Naše seno a senáž

Na farmě krmíme v zimním období zásadně kvalitním krmivem. Senem vlastní výroby a travní senáží vše v bio kvalitě. Seno v létě usušíme a uskladníme v balících na naší půdě, v suchu. Travní senáž vyrábíme s hmoty závadné trávy s po zabalení do sítě a do folie, kde se konzervuje, skladujeme venku v těsné blízkosti zimoviště. Jakákoliv zbytečná manipulace se senáží může přinést její zaplísnění a tím pádem jejímu znehodnocení. Vše děláme pečlivě tak, aby se kvalita krmiva promítla pozitivně do kvality života a následně i do kvality masa našich zvířat. 

Příroda občas v senu zachová své krásné barvy. Senáž pak má krásnou hnědozelenou barvu a voní silně po čaji. 

První tele 2018

První tele 2018

I letos hlásíme narození prvního telete. Kráva, která rodila vloni jako první si to i letos zopakovala. A navíc zase kluk :-)

https://www.facebook.com/BioFarmaFrantiskov/posts/2022230361127003

 

Péče o paznechty

Péče o paznechty

Péče o paznechty našeho  stáda, je pro nás velice důležitou a pravidelnou činností. Jelikož máme nového paznechtáře Martina Rajchlta s terapeutickou praxí a jelikož je to sympaťák, těšíme se na další spolupráci. 

Cetrum služeb

 Cetrum služeb

Na farmě vzniká za přispění MMR ČR Centrum služeb pro turisty Ploučnice. Otevírat budem v roce 2018 v měsíci dubnu. Budou spuštěny stránky www.centrumploucnice.cz  Naleznete zde infocentrum, sociální zázemí a služby nejen pro cyklisty  

 

 

Velká novinka na farmě osazení sv. Floriána

Velká novinka na farmě osazení sv. Floriána

Dnes jsme osadili v rekonstruované části farmy do štítového výklenku sochu sv. Floriána z Lorchu. Svatý Florián je považován za patrona profesí, které souvisejí s ohněm – hasičů, hutníků, kominíků, hrnčířů či pekařů. Je to typický představitel venkovských štítových výklenků. Ve Františkově je málo sakrálních památek a tak jsme rádi, že jsme přispěli trochou ke kultivaci našeho prostředí. Zároveň doufáme, že nejenom farmu, ale i celou obec ochrání před ohněm :-)

Jalovice už dokrmujeme kvalitní senáží

Jalovice už dokrmujeme kvalitní senáží

Naše jalovičky, o které doplňíme na jaře základní stádo, již dokrmujeme kvalitní senáží vlastní výroby. 

Turistické centrum

Turistické centrum

S podporou Ministerstva pro místní rozvoj ČR Národního programu na rozvoj cestovního ruchu realizujeme na naší farmě Centrum služeb pro turisty Ploučnice. Jeho činnost bude navázána na cyklostezku Ploučnice a bude poskytovat služby nejenom cyklistům. 

Jalovičky

Jalovičky

Loňské jalovičky už se mají k světu. Budeme o ně rozšiřovat základní stádo. 

Začínáme chovat včely.

Začínáme chovat včely.

V letošním roce začínáme chovat včely. Pod laskavým dohledem zkušené včelařky  Kataríny Štáglové z Jezvé na Českolipsku pomalu poznáváme život včel a zákonitosti spojené s tímto symbolem pracovitosti. O tom  jak jsou včely důležité pro život člověka není pochyb. Med připravujeme nejen pro vlastní potřebu ale i pro vás, pro naše přátele a kamarády, prostě pro zákazníky. Objednat si můžete v našem e-shop

Letošní telata

Letošní telata

Poměr býčků a jaloviček u letošních telat je opět vyvážený :-)

Ukliďme Česko

Ukliďme Česko

I letos jsme se zůčastnili celostátní akce Ukliďme Česko ve Františkově. 

Setkání v Německu na téma včelařství

Setkání v Německu na téma včelařství

Dnes jsme se zúčastnili jednání v Německu na téma včelařství, výuková včelnice a další témata v natur Wild parku Waschleithe v Krušných horách v Grünhain-Beirfeld. Uvidíme kam se spolupráce na toto téma, které nás dlouhodobě zajímá, vyvine. 

Herefordská dvojčata

Herefordská dvojčata

Letos se nám narodila už dvoje dvojčata

První tele v roce 2017

První tele v roce 2017

Dnes 10.2. se narodilo naše letošním první tele. Je to býček. Máme z toho na farmě velikou radost, jelikož v loňském roce matka nerodila i když byla celou sezónu 2015 společně s ostatními s plemeným býkem na pastvě. Tak to letos napravila prvním porodem. Jako prvotelka si to užívá :-)

Zima

Zima

Město Benešov nad Ploučnicí .....

Naše nová bourárna masa

Naše nová bourárna masa

V roce 2018 jsme otevřeli nejenom Centrum služeb pro turisty Ploučnice, ale vybudovali jsme na farmě bourárnu masa. Máme zkolaudované prostory a pod přísným dohledem Státní veterinární správy pracujeme na dokumentaci k otevření provozu. Dnešního dne, 12.10., máme zahájené správní řízení tak abychom mohli v našem provozu zpracovávat maso a dále s ním obchodovat jak ve směru ke konečnému zákazníkovi, tak se nám začínají ozývat restaurace. Máme nejvyšší možné povolení, kdy můžeme obchodovat ve všech státech EU. Maso budeme produkovat jen v BIO kvalitě z vlastního chovu Hereford, popřípadě na základě poptávky od zákazníků, i maso z vedlejších BIO farem. Jsme připraveni v druhé polovině listopadu zahájit prodej. Maso bude vyzrálé a zrání bude probíhat buď tzv. na sucho, nebo ve vakuu. V grilovací sezóně se pak chceme zaměřit na zpracování steaků a masného polotovaru na hamburgery. Věříme, že budou naši zákazníci spokojeni a vždy jim budeme v jejich představách o kvalitním vyzrálém mase vycházet vstříc. Vaše BioFarma Františkov. 

Projekt byl realizován za podpory EU - Program rozvoje venkova za administrace programu Leader resp. Místní akční skupiny Labské skály.