I letos hlásíme narození prvního telete. Kráva, která rodila vloni jako první si to i letos zopakovala. A navíc zase kluk :-)
https://www.facebook.com/BioFarmaFrantiskov/posts/2022230361127003
V této sekci si vás dovolujeme informovat o aktualitách na naší farmě, především o aktuálním prodeji masa, ale i o našich plánech do budoucnosti. V letech 2016 a 2017 jsme zrealizovali tři investiční projekty. Zimoviště pro skot, včetně vyhřívaného napájení, úpravy povrchů okolo farmy a v neposlední řadě projekt na nákup strojů mj. tažené baličky senáže, která přinesla zkvalitnění píce na zimní období. Na podzim 2017 jsme začali realizovat projekt s názvem Centrum služeb pro turisty Ploučnice navazující na cykloturistiku na ploučnické cyklostezce. Provoz informačního centra jsme zahájili na jaře 2018. V témže roce jsme kromě vybudování nového pastevního areálu za hřbitovem, zrealizovali větší projekt “Bourárna masa BioFarma Františkov”, který jsme zrealizovali v rámci výzev MAS Labské skály z.s. V současné době již prodáváme vlastní vyzrálé hovězí a telecí maso a to pouze z vlastního bio chovu jak můžete číst níže. Ve spolupráci s místní akční skupinou jsme realizovali projekty v rámci Programu rozvoje venkova a to především nákup nových strojů v letech 2021 a 2022.
I letos hlásíme narození prvního telete. Kráva, která rodila vloni jako první si to i letos zopakovala. A navíc zase kluk :-)
https://www.facebook.com/BioFarmaFrantiskov/posts/2022230361127003
Péče o paznechty našeho stáda, je pro nás velice důležitou a pravidelnou činností. Jelikož máme nového paznechtáře Martina Rajchlta s terapeutickou praxí a jelikož je to sympaťák, těšíme se na další spolupráci.
Na farmě vzniká za přispění MMR ČR Centrum služeb pro turisty Ploučnice. Otevírat budem v roce 2018 v měsíci dubnu. Budou spuštěny stránky www.centrumploucnice.cz Naleznete zde infocentrum, sociální zázemí a služby nejen pro cyklisty
Dnes jsme osadili v rekonstruované části farmy do štítového výklenku sochu sv. Floriána z Lorchu. Svatý Florián je považován za patrona profesí, které souvisejí s ohněm – hasičů, hutníků, kominíků, hrnčířů či pekařů. Je to typický představitel venkovských štítových výklenků. Ve Františkově je málo sakrálních památek a tak jsme rádi, že jsme přispěli trochou ke kultivaci našeho prostředí. Zároveň doufáme, že nejenom farmu, ale i celou obec ochrání před ohněm :-)
Naše jalovičky, o které doplňíme na jaře základní stádo, již dokrmujeme kvalitní senáží vlastní výroby.
S podporou Ministerstva pro místní rozvoj ČR Národního programu na rozvoj cestovního ruchu realizujeme na naší farmě Centrum služeb pro turisty Ploučnice. Jeho činnost bude navázána na cyklostezku Ploučnice a bude poskytovat služby nejenom cyklistům.
V letošním roce začínáme chovat včely. Pod laskavým dohledem zkušené včelařky Kataríny Štáglové z Jezvé na Českolipsku pomalu poznáváme život včel a zákonitosti spojené s tímto symbolem pracovitosti. O tom jak jsou včely důležité pro život člověka není pochyb. Med připravujeme nejen pro vlastní potřebu ale i pro vás, pro naše přátele a kamarády, prostě pro zákazníky. Objednat si můžete v našem e-shop
Dnes jsme se zúčastnili jednání v Německu na téma včelařství, výuková včelnice a další témata v natur Wild parku Waschleithe v Krušných horách v Grünhain-Beirfeld. Uvidíme kam se spolupráce na toto téma, které nás dlouhodobě zajímá, vyvine.
Dnes 10.2. se narodilo naše letošním první tele. Je to býček. Máme z toho na farmě velikou radost, jelikož v loňském roce matka nerodila i když byla celou sezónu 2015 společně s ostatními s plemeným býkem na pastvě. Tak to letos napravila prvním porodem. Jako prvotelka si to užívá :-)
Město Benešov nad Ploučnicí .....
V roce 2018 jsme otevřeli nejenom Centrum služeb pro turisty Ploučnice, ale vybudovali jsme na farmě bourárnu masa. Máme zkolaudované prostory a pod přísným dohledem Státní veterinární správy pracujeme na dokumentaci k otevření provozu. Dnešního dne, 12.10., máme zahájené správní řízení tak abychom mohli v našem provozu zpracovávat maso a dále s ním obchodovat jak ve směru ke konečnému zákazníkovi, tak se nám začínají ozývat restaurace. Máme nejvyšší možné povolení, kdy můžeme obchodovat ve všech státech EU. Maso budeme produkovat jen v BIO kvalitě z vlastního chovu Hereford, popřípadě na základě poptávky od zákazníků, i maso z vedlejších BIO farem. Jsme připraveni v druhé polovině listopadu zahájit prodej. Maso bude vyzrálé a zrání bude probíhat buď tzv. na sucho, nebo ve vakuu. V grilovací sezóně se pak chceme zaměřit na zpracování steaků a masného polotovaru na hamburgery. Věříme, že budou naši zákazníci spokojeni a vždy jim budeme v jejich představách o kvalitním vyzrálém mase vycházet vstříc. Vaše BioFarma Františkov.
Projekt byl realizován za podpory EU - Program rozvoje venkova za administrace programu Leader resp. Místní akční skupiny Labské skály.